کابل – 20 سنبله 1399
گزارش قسمت نخست:
اداره ملی حفاظت محیط زیست در یک کنفرانس بزرگ از روز جهانی هوای پاک با شعار " نقش ما در کاهش و جلوگیری از آلودگی_هوا چیست؟" در مرکز اطلاعات و رسانه های حکومت تجلیل بعمل آورد.
این محفل با حضور جلالتمآب استاد سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری، شاه زمان میوندی رئیس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست، داکتر عباس بصیر و طاهر زهیر نامزد وزیران وزارتهای تحصیلات عالی و اطلاعات و فرهنگ و با اشتراک معینان، رئیسان، استادان پوهنتون، اعضای نهاد های جامعه مدنی و خبرنگاران برگزار گردید.
در آغاز محفل رئیس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست بعد از خوش امد گویی مهمانان پیرامون اهمیت تجلیل از این روز صحبت نموده گفت:" با وجودیکه شیوع ویروس کرونا برای ما یک تجربه منفی بود؛ اما با وجود آن بخش مثبت نیز داشت که تجربه داشتن هوای پاک و آسمان آبی بود که ما در طول بیست سال گذشته تا این اندازه هوایپاک را در شهر کابل تجربه نکرده بودیم.
آقای میوندی گفت:"داشتن هوای پاک و آسمان آبی به طور دوامدار در شهر کابل بهخصوص در فصل زمستان ناممکن نیست؛ صنعتی ترین و پرنفوس ترین شهر های جهان توانسته اند هوای پاک داشته باشند. ما هم می توانیم به این هدف برسیم.
رئیس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست بیان داشت:" صحتمندی روحی و جسمی، رشد اقتصادی، انکشاف پایدار وابسته به فواید هوای پاک بوده و این مساله ما را در مبارزه با پدیده تغییر اقلیم که برای ما یکی از مشکلات بزرگ است، کمک خواهد کرد.
آقای میوندی عوامل مهم آلودگی هوا را به 5 دسته تقسیم بندی نموده افزود:" اگر ما به آمار دست داشته توجه نمائیم؛ سکتور ترانسپورت حدود 40 فیصد، انرژی30 فیصد و سکتور خصوصی و صنعتی 20 فیصد در آلودگی هوا نقش داشته که در مجموع 90 فیصد را تشکیل می دهند.
آقای میوندی از مالکین شهرکها، بلند منزل های تجارتی و فابریکات صنعتی به گونه جدی خواست تا قبل از رسیدن فصل زمستان، فلتر های تصفیه دود را نصب و یا سیستم سوخت شانرا به گاز مایع و یا تیل تعویض نموده، و مالکین وسایط نقلیه مکلف اند تا انجن های وسایط نقلیه شان را چک تخنیکی نمایند.
رئیس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست مبارزه با آلودگی هوا را مربوط به یک اداره نداسته، از علمای کرام، رسانه ها و ادارات ذیربط و همه اقشار جامعه خواست تا در این امر سهم فعال داشته باشند.
سپس داکتر عباس بصیر نامزد وزیر وزارت تحصیلات عالی، آلودگی هوا را یکی از چالش های جهانی عنوان کرده گفت: "91 فیصد جمعیت جهان روزانه در معرض شدید آلودگی هوا قرار می گیرند و افغانستان نیز یکی از کشور های می باشد که در معرض خطر آلودگی هوا قرار دارد.
آقای بصیر نقش سکتور معارف، تحصیلات عالی و فرهنگ را برای نهادینه شدن فرهنگ محیط زیست و بلند بردن آگهی مردم موثر دانسته افزود: وزارت تحصیلات عالی در عرصه تحقیق، پژوهش و تولید معلومات علمی محیط زیستی همکار خوب این اداره خواهد بود.
همچنان در این محفل استاد سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری صحبت نموده گفت:" برای حفظ محیط زیست و داشتن هوای پاک آیات واحادیث فروانی موجود است که ما را در قسمت حفظ محیط زیست مسوول دانسته است".
استاد دانش افزود: "اداره ملی حفاظت محیط زیست اقدامات خوبی را برای جلوگیری از آلودگی هوا رویدست گرفته است؛ اما ضرورت است که سایر ادارات دولتی و شهروندان کشور نیز در این زمینه به صورت جدی همکاری نمایند".
معاون دوم رئیس جمهور نقش رسانه ها را در آگاهی دهی برای حفاظت محیط زیست و پاکی هوا با اهمیت خواند و از رسانه های کشور خواست که در هماهنگی با این اداره، قبل از رسیدن فصل زمستان، برنامه های خوبی را برای آگاهی دهی در مورد آلودگی هوا و حفظ محیط زیست تهیه و نشر نمایند.
آقای دانش بر تطبیق قوانین در زمینه جلوگیری از آلودگی هوا تاکید کرد و از نهاد های امنیتی و عدلی- قضایی خواست تا در این زمینه با اداره ملی حفاظت محیط زیست همکاری جدی داشته باشند.